Nystagmus Netwerk Nederland

samen meer kennis, meer beeld, meer zicht

BELANGRIJK »

 

Heeft u nystagmus, komt u met nystagmus in aanraking? Meldt u aub zodat we een mooi en zinvol netwerk kunnen bouwen.

 

Mail naar info@nystagmus.nl en u bent onderdeel van het netwerk.

 

 

Wetenswaardigheden over nystagmus

 

 

 • Nystagmus kan niet verholpen worden met een bril of contactlenzen, hoewel die wel gedragen moeten worden om andere oogproblemen te corrigeren. Nystagmus heeft eerder invloed op de zenuwen achter het oog dan op het oog zelf.

 • Het zicht varieert vaak gedurende de dag en wordt meestal beinvloed door emotionele en lichamelijke factoren, zoals stress, vermoeidheid , nervositeit of een onbekende omgeving.

 • Het zien van diepte wordt door Nystagmus gereduceerd met als gevolg dat mensen met deze aandoening vaak struikelen of zich onhandig bewegen. De coordinatie is over het algemeen voldoende, maar het is erg onwaarschijnlijk dat mensen met Nystagmus geweldig presteren in sporten die een goede oog-handcoördinatie vereisen, uitzonderingen daargelaten.

 • Nystagmuspatienten zijn niet alleen maar bijziend. Velen staan geregistreerd als visueel gehandicapt en sommigen als blind. Slechts weinigen kunnen autorijden.

 • De hoek waaronder je ziet is erg belangrijk. Mensen met Nystagmus hebben een nulpunt (als ze naar de ene of naar de andere kant kijken) waarbij de oogbeweging vermindert en dus het zicht verbetert. Degenen onder ons met een nulpunt nemen vaak een zekere houding van het hoofd aan om zo goed mogelijk te kunnen zien. Vaak helpt het om opzij van een scherm (televisie of film) of van een schoolbord te gaan zitten.

 • Velen van ons kunnen zeer kleine lettertjes lezen, mits we er dicht genoeg bij zijn of een hulpmiddel gebruiken. Maar grote letters, vooral in een duidelijk lettertype, zijn veel gemakkelijker. Schuingedrukte letters zijn heel moeilijk te lezen. Samen doen met een boek is moeilijk, omdat het boek ofwel te ver weg is of onder een verkeerde hoek voor ons ligt.

 • Goede verlichting is belangrijk. Vraag bij twijfel advies aan een specialist, vooral omdat sommige de ogen van Nystagmuspatienten ook lichtgevoelig zijn.

 • Veel mensen met Nystagmus gebruiken graag een computer, juist omdat het beeldscherm dan in een voor ons prettige positie gedraaid kan worden. Een ander voordeel is dat je lettergrootte en contrast kunt aanpassen. Echter, sommigen vinden het moeilijk of onmogelijk om van computerschermen te lezen en anderen vinden het erg vermoeiend.

 • De leessnelheid kan lager zijn door Nystagmus vanwege de extra tijd die nodig is om scherp te stellen. Dit moet niet gezien worden als een teken van slechte leesvaardigheid.

 • Het vinden van balans kan een probleem zijn, waarschijnlijk als gevolg van het slecht zien van diepte. Trappenlopen en lopen over ongelijke oppervlakten maken het nodig dat daar meer tijd voor wordt genomen.

 • Tenslotte, een tekort aan begrip voor mensen met Nystagmus is vaak een even grote bron van problemen als de Nystagmus zelf. Wij doen ons best om dit probleem de baas te worden en zouden het fijn vinden als u ons hierin zou steunen.

 

 

 

Deze informatie is vertaald vanuit het Engels door Els Cornax en is geschreven door het Nystagmus Network (www.nystagmusnet.org).

 

 

 

 

Verantwoording »

Deze informatie is vertaald vanuit het Engels door Els Cornax en is geschreven door het Nystagmus Network www.nystagmusnet.org

 

Voor vragen of opmerkingen kunt u zich richten tot

info@nystagmus.nl.

 

Nystagmus.nl © 2012 • Content alleen gebruiken na overleg